Belka
Niedziela, 6 Października 2024   imieniny: Petra, Fryderyka, Artur
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Nadmiar wigilijnych smakołyków

Data publikacji: 2013-12-19, Data modyfikacji: 2014-01-15
A A AWydrukDrukuj  
 
Nadmiar wigilijnych smakołyków

12 potraw wigilijnych to tradycja w większości domów. Rzadko jednak jesteśmy w stanie zjeść wszystko to, co znajduje się na naszych stołach. Powstaje wtedy dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia, które zawsze zostają po Świętach? Nie wyrzucać!
Często marnujemy jedzenie wyrzucając je do kosza. Zapominamy, że zamrażanie jest formą przechowywania, która pozwala najlepiej zachować walory smakowe i odżywcze produktów. Szkoda pozbywać się tak pieczołowicie, z sercem przyrządzanych, tradycyjnych potraw. Pierogi z grzybami, smaczne ryby, krokiety czy makowiec to potrawy, które zagoszczą na większości stołów i których nadmiar możemy z łatwością przechować. Aby zdrowo i bezpiecznie zamrozić żywność, przede wszystkim trzeba to zrobić szybko. Unikniemy w ten sposób tworzenia się dużych kryształków lodu. Temperatura zamrażania powinna wynosić od -18°C do -23°C. Żywność przeznaczoną do mrożenia warto podzielić na małe porcje, by niepotrzebnie nie rozmrażać całości, jeśli zechcemy odgrzać obiad dla mniejszej grupy osób.

Często narzekamy na brak miejsca w zamrażalniku. Zamiast mrozić produkty w plastikowych pudełeczkach, które zajmują dużą przestrzeń, skorzystajmy ze specjalnych torebek na mrożonki, torebek strunowych lub z suwakiem, które w swojej ofercie posiada marka Jan Niezbędny. Nie tylko zajmują one mniej miejsca, ale także wykonane są z folii, która zapobiega przemarzaniu produktów – mamy pewność, że po wyciągnięciu mięsa z zamrażalnika nie będzie miało ono sinego koloru i przemrożonej powierzchni. Co więcej: folia nie przykleja się ani do ścianek zamrażalnika, ani do zamrażanych produktów. Woreczki strunowe są wyjątkowo szczelne, dzięki czemu można w nich zamrażać nawet zupę – na przykład wigilijny barszcz, grzybową czy rybną.

Warto pamiętać, że mrozić możemy właściwie wszystkie produkty spożywcze. Najlepiej do zamrażania nadają się jednak produkty mięsne, gdyż tracą one najmniej wartości odżywczych. Owoce, podczas świąt najchętniej spożywane przez dzieci, należy mrozić, kiedy są dojrzałe – posiadają wtedy najwięcej witamin, w tym witaminy C, która najgorzej znosi zamrażanie. Nie należy natomiast mrozić miękkich owoców i warzyw kapustnych, gdyż po rozmrożeniu stracą formę i smak, ani ziemniaków, które po rozmrożeniu stają się twarde i niesmaczne. Warzywa przeznaczone do mrożenia warto wcześniej zblanszować. Pamiętajmy także, że dania płynne podczas zamrażania zwiększają swoją objętość, warto zatem używać odpowiednio większej torebki.

Jan Niezbędny
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 
Jak długo codziennie korzystasz z internetu?
do godziny
od jednej do dwóch godzin
od dwóch do czterech godzin
od czterech do ośmiu godzin
osiem godzin lub więcej
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat legionowski - siedzibą powiatu jest miasto Legionowo, jedno z najmłodszych, a zarazem najbardziej zaludnionych miast w województwie Mazowieckim. Miasto leży w odległości 23 km na północ od centrum m.st. Warszawy, w pobliżu Zalewu Zegrzyńskiego i jest położone na szlakach komunikacyjnych łączących Warszawę z Gdańskiem (linia kolejowa) i Pojezierzem Mazurskim (droga krajowa nr 61).

W skład powiatu legionowskiego wchodzą gminy: Legionowo, Serock, Jabłonna, Nieporęt, Wieliszew.

Liczba stałych – zameldowanych mieszkańców w powiecie legionowskim wg stanu na 30.06.2014 r. wyniosła 106 108 osób.



 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola